Category Archives: medicine

HEART THINGS

A chat with Dr. Abdullahi Oluwalogbon (Heart and Utility Specialist) (note that I can’t confirm this)

Qn1. What are the thumb rules for a layman to take care of his heart?
Ans:
1. Diet – Less of carbohydrate, more of protein, less oil
2. Exercise – Half an hour’s walk, at least five days a week;
avoid lifts and
avoid sitting for a longtime
3. Quit smoking
4. Control weight
5. Control BP – Blood pressure and Sugar

Qn2. Can we convert fat into muscles?
Ans: It is a dangerous myth. Fat and muscles are made of two different tissues, fat is fat … Ugly and harmful… Muscle is muscle. Fat can never be converted into a muscle.

Qn3. It’s still a grave shock to hear that some apparently healthy person
gets a cardiac arrest. How do we understand it in perspective?
Ans: This is called silent attack; that is why we recommend everyone past the age of 30 to undergo routine health checkups.

Qn4. Are heart diseases hereditary?
Ans: Yes

Qn5. What are the ways in which the heart is stressed? What practices do you suggest to de-stress?
Ans: Change your attitude towards life. Do not look for perfection in everything in life.

Qn6. Is walking better than jogging or is more intensive exercise required to keep a healthy heart?
Ans: Walking is better than jogging, since jogging leads to early fatigue and injury to joints

Qn7. You have done so much for the poor and needy. What has inspired you to do so?
Ans: Mother Theresa, who was my patient.

Qn8. Can people with low blood pressure suffer heart diseases?
Ans: Extremely rare.

Qn9. Does cholesterol accumulate right from an early age (I’m currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?
Ans: Cholesterol accumulates from childhood.

Qn10. How do irregular eating habits affect the heart ?
Ans: You tend to eat junk food when the habits are irregular and your body’s enzyme release for digestion gets confused.

Qn11. How can I control cholesterol content without using medicines?
Ans: Control diet, walk and eat walnut.

Qn12. Which is the best and worst food for the heart?
Ans: Fruits and vegetables are the best and oilis the worst.

Qn13. Which oil is better – groundnut, sunflower, olive?
Ans: All oils are bad.( p.s I don’t know what to say abt this)

Qn14. What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test?
Ans: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

Qn15. What are the first aid steps to be taken on a heart attack?
Ans: Help the person into a sleeping position, place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him to a coronary care unit, since the maximum casualty takes place within the first hour.

Qn16. How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?
Ans: Extremely difficult without ECG.

Qn17. What is the main cause of a steep increase in heart problems amongst youngsters? I see people of about 30-40 yrs of age having heart attacks and serious heart problems.
Ans: Increased awareness has increased incidents. Also, sedentary lifestyles, smoking, junk food, lack of exercise in a country where people are genetically three times more vulnerable for heart attacks than Europeans and Americans.

Qn18. Is it possible for a person to have BP outside the normal range of 120/80 and yet be perfectly healthy?
Ans: Yes.

Qn19. Marriages within close relatives can lead to heart problems for the child. Is it true?
Ans : Yes, co-sanguinity leads to congenital abnormalities and you may NOT have a software engineer as a child

Qn20. Many of us have an irregular daily routine and many a times we have to stay late nights in office. Does this affect our heart? What precautions would you recommend?
Ans : When you are young, nature protects you against all these irregularities. However, as you grow older, respect the biological clock.

Qn21. Will taking anti-hypertensive drugs cause some other complications (short/long term)?
Ans : Yes, most drugs have some side effects. However, modern anti-hypertensive drugs are extremely safe.

Qn22. Will consuming more coffee/tea lead to heart attacks?
Ans : No.

Qn23. Are asthma patients more prone to heart disease?
Ans : No.

Qn24. How would you define junk food?
Ans : Fried food like Kentucky , McDonalds , Samosas, and even Masala Dosas.

Qn25. You mentioned that Indians are three times more vulnerable. What is the reason for this, as Europeans and Americans also eat a lot of junk food?
Ans: Every race is vulnerable to some disease and unfortunately, Indians are vulnerable for the most expensive disease.

Qn26. Does consuming bananas help reduce hypertension?
Ans: No.

Qn27. Can a person help himself during a heart attack (Because we see a lot of forwarded e-mails on this)?
Ans: Yes. Lie down comfortably and put an aspirin tablet of any description under the tongue and ask someone to take you to the nearest coronary care unit without any delay and do not wait for the ambulance since most of the time, the ambulance does not turn up.

Qn28. Do, in any way, low white blood cells and low hemoglobin count lead to heart problems?
Ans: No. But it is ideal to have normal hemoglobin level to increase your exercise capacity.

Qn29. Sometimes, due to the hectic schedule we are not able to exercise. So, does walking while doing daily chores at home or climbing the stairs in the house, work as a substitute for exercise?

Ans : Certainly. Avoid sitting continuously for more than half an hour and even the act of getting out of the chair and going to another chair and sitting helps a lot.

Qn30. Is there a relation between heart problems and blood sugar?
Ans: Yes. A strong relationship since diabetics are more vulnerable to heart attacks than non-diabetics.

Qn31. What are the things one needs to take care of after a heart operation?
Ans : Diet, exercise, drugs on time , Control cholesterol, BP, weight.

Qn32. Are people working on night shifts more vulnerable to heart disease when compared to day shift workers?
Ans : No.

Qn33. What are the modern anti-hypertensive drugs?
Ans: There are hundreds of drugs and your doctor will chose the right combination for your problem, but my suggestion is to avoid the drugs and go for natural ways of controlling blood pressure by walk, diet to reduce weight and changing attitudes towards lifestyles.

Qn34. Does dispirin or similar headache pills increase the risk of heart attacks?
Ans : No.

Qn35. Why is the rate of heart attacks more in men than in women?
Ans: Nature protects women till the age of 45. (Present Global census show that the percentage of heart disease in women has increased than in men )

Qn36. How can one keep the heart in a good condition?
Ans: Eat a healthy diet, avoid junk food, exercise everyday, do not smoke and, go for health checkups if you are past the age of 30 ( once in six months recommended) ….

Advertisements

Alabukun!!!

Alabukun Powder contains acetylsalicylic acid and caffeine as its active ingredients. A packet contains 760 mg of acetylsalicylic acid and 60 mg of caffeine making a total of 820 mg.

Although many Nigerians use it as an over-the-counter drug primarily as a mild analgesic for headache and other simple infirmities, the application of Alabukun powder is actually more diverse than that. It is used for a host of ailment and these include migraine, prevention of blood clots, myocardial infarction, transluminal angioplasty, ischaemic attacks and stroke. It can also be used in the treatment, management or prevention of these conditions: toothache, sore throat and Neuralgias.

Source : nairaland.com

World’s first malaria vaccine approved

Source: ALJAZEERA.COM

The world’s first malaria vaccine has received a green light
from European drugs regulators who recommended it
should be licensed for use in babies in Africa who are at risk
of the mosquito-borne disease.
The shot, called RTS,S or Mosquirix, would be the first
licensed human vaccine against a parasitic disease and
could help prevent millions of cases of malaria in countries
that use it.
The vaccine was developed by British drugmaker
GlaxoSmithKline in partnership with the PATH Malaria
Vaccine Initiative,
Recommendations for a drug licence made by the European
Medicines Agency are normally endorsed by the European
Commission within a couple of months.
Mosquirix, also part-funded by the Bill & Melinda Gates
Foundation, will also now be assessed by the World Health
Organisation, which has promised to give its guidance on
when and where it should be used before the end of this
year.
Malaria killed an estimated 584,000 people in 2013, the vast
majority of them in sub-Saharan Africa.
More than 80 percent of malaria deaths are in children
under the age of five.
Andrew Witty, GSK’s chief executive, said EMA’s positive
recommendation was a further important step towards
making the world’s first malaria vaccine available for young
children.
“While RTS,S on its own is not the complete answer to
malaria, its use alongside those interventions currently
available such as bed nets and insecticides would provide a
very meaningful contribution to controlling the impact of
malaria on children in those African communities that need
it the most,” he said in a statement.

i love broad spectrum drs

Culled

One of the patients, lets call him Billy, had
been in the ward for the last few weeks, and was
receiving chemotherapy for a rare type of cancer that
had started in his tummy, but spread out across his
body. The subsequent scans had suggested that this
treatment was being very effective in controlling the
cancer, and it was all shrinking, but overnight the
night team had noticed that one of his pupils had
become fixed and dilated (a blown pupil).
Blown pupil seen here in the patient’s left eye
This raised a lot of worries, most importantly the
worry that the cancer had spread to the brain, and
was growing there, affecting the nerves coming out of
the brain by pressing on them and creating this
symptom. The night team had arranged a whole host
of brain scans and investigations to be carried out
this day to find out what was happening. One of the
paediatric consultants, who always dresses pretty
shambolically and behaves a little like a crazed
professor started asking the night team questions
“Is the patient on hyoscine for the chemotherapy?”
Yes he is, they answered, he has a patch on at the
moment
“Where is this patch, is it on his neck perchance?”
Why yes, its on the left of his neck, a bit above the
clavicle”
“Well that is the answer, then. Hyoscine is an
antimuscarinic, and the drug is passing through the
skin into the blood vessels which then feed into the
eye, dilating the pupil. Change the position of the
patch.”
And hey-presto, the patch position was changed to
the other side of the neck, and the eye slowly went
back to normal. A lot of stress for Billy and his
parents avoided, and a lot of expensive (and
radiation-filled) scans avoided. A simple diagnosis
made without any fancy hospital tests, just a brain.
That is the way medicine should be done!